مقاله

دستگاه شیشه بالابر چیست؟

دستگاه شیشه بالابر چیست؟

دستگاه شیشه بالابر در درب خودرو نصب می شود. این دستگاه وظیفه دارد تا بین موتور بالابر شیشه و سایر اجزا هماهنگی ایجاد کند تا شیشه پنجره بالا و پایین برود. این دستگاه بسیار مهم به صورت برقی هم در بازار وجود دارد. این قطعه هم مانند برخی قطعات خودرو ممکن است خراب شود.

آشنایی با ساختار و اجزای تشکیل دهنده دستگاه شیشه بالابر

این دستگاه، مکانیزمی است که پنجره را به بالا و پایین حرکت می دهد. در بعضی از مدل های اتومبیل، موتور بالابر شیشه پنجره همراه با تنظیم کننده پنجره، به عنوان یک واحد در نظر گرفته می شوند اما در برخی دیگر، موتور پنجره را می توان جداگانه تعویض کرد.

تنظیم کننده پنجره ( دستگاه شیشه بالابر ) به همراه موتور بالابر به صورت یکپارچه

دستگاه شیشه بالابر به دو نوع اساسی تقسیم بندی می شوند: نوع کابل دار و نوع چرخ دنده ای در هر یک از درب های خودرو، یک تنظیم کننده پنجره یا شیشه بالابر وجود دارد. تنظیم کننده پنجره به هیچ تعمیر و نگهداری نیاز ندارد. در صورتی که این دستگاه خراب شود، قطعه یا کل واحد باید تعویض گردد.

مشکلات رایج که برای دستگاه شیشه بالابر ایجاد می شوند

خراب شدن کابل تنظیم کننده یا دستگاه شیشه بالابر می تواند باعث گیر افتادن یا سقوط پنجره در داخل درب شود.

اگر هنگام حرکت شیشه خودرو، صداهای غیر طبیعی می شنوید، نشان از خرابی کابل ها می باشد. از نشانه دیگر خرابی دستگاه شیشه بالابر، بالا یا پایین نرفتن تا آخر شیشه است. که نشان از خرابی کابل این دستگاه می باشد.

در هوای سرد به دلیل یخ زدگی شیشه، وقتی کلید شیشه را به حالت پایین فشار میدهید، ممکن است از تنظیم کننده پنجره جدا شود. برخی از اتومبیل ها می توان شیشه خودرو را بدون تعویض قطعات، تعویض کرد یا ایمن سازی نمود. بعضی دیگر از خودروها این کار امکان پذیر نیست و ممکن است نیاز باشد دستگاه شیشه بالابر تعویض شود.

علائم خرابی دستگاه شیشه بالابر خودرو

  • شیشه پنجره خودرو به داخل درب، سقوط می کند
  • صدای غیر عادی هنگام حرکت شیشه به سمت بالا یا پایین تولید می شود
  • شیشه پنجره های خودرو به آرامی بالا می روند، گیر می کنند یا کاملاً بسته نمی شوند
  • شیشه در داخل پنجره، کج می شود یا به صورت کج شده بالا می رود
  • با فشار دادن کلید شیشه، موتور پنجره کار می کند اما پنجره حرکت نمی کند

روش های عیب یابی دستگاه شیشه بالابر

شیشه های برقی خودرو برای ایمنی سر نشینان خودرو نقش مهمی ایفا می کند. بنابراین باید در صورت مشکل به تعمیرگاه خودرو جهت رفع ایراد مراجعه کنید.

در این قسمت چند نکته در مورد چگونگی عیب یابی مشکلات دستگاه شیشه بالابر وجود دارد:

  • موتور بالابر شیشه پنجره کار می کند اما شیشه، گیر می کند یا اصلاً حرکت نمی کند
  • وقتی سوئیچ در وضعیت “UP” است، شیشه پنجره که در وضعیت پایین است، اما بالا نمی رود و موتور کار نمی کند
  • شیشه خودرو پایین می رود اما سرعت آن بسیار زیاد است
  • پنجره بالا می رود اما مجدداً به پایین می آید
  • با فشار دادن کلید شیشه پنجره، هیچ اتفاقی نمی افتد
  • موتور بالابر شیشه پنجره کار می کند اما شیشه، گیر می کند یا اصلاً حرکت نمی کند

در این حالت، مطمئن هستیم که سوئیچ پنجره، سیم کشی و موتور پنجره به درستی کار می کنند. این بدان معناست که به احتمال زیاد، مشکل از دستگاه شیشه بالابر است. در این شرایط باید روکش درب را برداشته و بررسی کنید که آیا دنده های موتور بالابر شیشه آسیب دیده است یا خیر و آیا شیشه هنوز به تنظیم کننده متصل است یا خیر!؟

  • وقتی سوئیچ در وضعیت “UP” است، شیشه پنجره که در وضعیت پایین است، اما بالا نمی رود و موتور کار نمی کند

در این حالت مطمئن هستیم که موتور بالابر به درستی کار می کند. به این ترتیب می توانید سوئیچ را در وضعیت “UP” تکان دهید و اگر موتور شیشه خودرو فعال شد، متوجه می شوید که سوئیچ، مشکل دارد. اگر این گونه نباشد، باید مدارهای الکتریکی را چک کنید.

  • شیشه خودرو پایین می رود اما سرعت آن بسیار زیاد است

اگر این مشکل ایجاد شود، باید کانال هایی که شیشه در آن قرار دارد و مکانیسم دستگاه شیشه بالابر را بررسی کنید. بعضی اوقات، کانال ها فرسوده می شوند یا از جای خود تغییر مکان می دهند. کانال ها گران قیمت نیستند و تعویض آن کار دشواری نیست. اغلب با یک روغن کاری، این مشکل حل می شود. اگر روغن کاری به این روند، کمکی نکرد ممکن است لازم باشد دستگاه شیشه بالابر را تعویض کنید.

  • پنجره بالا می رود اما مجدداً به پایین می آید

در بسیاری از اتومبیل ها، پنجره برقی دارای عملکردی است که هنگام بالا رفتن، از سقوط مجدد آن جلوگیری می کند. گاهی اوقات پس از تعویض موتور بالابر شیشه یا رگولاتور یا قطع برق خودرو، این مشکل ایجاد می شود که به این ترتیب بهتر است تنظیمات اولیه آن را یاد بگیرید تا بتوانید آن را انجام دهید. در غیر این صورت، حل این مشکل در دستگاه شیشه بالابر را به مکانیک واگذار کنید.

  • با فشار دادن کلید شیشه پنجره، هیچ اتفاقی نمی افتد

اگر موتور بالابر شیشه به هیچ وجه کار نمی کند، اولین چیزی که باید بررسی کنید فیوزها هستند. اگر فیوزها سالم باشند، مرحله بعدی، بررسی ولتاژ موتور بالابر شیشه و تست عملکرد موتور بالابر است. غیرمعمول نیست که موتور شیشه پنجره خودرو خراب شود.

بررسی مدار موتور بالابر شیشه – بالا و پایین فشار دادن کلید پنجره، هیچ اتفاقی نمی افتد. روکش داخلی درب را بردارید و ولتاژ باتری را برای اتصال به موتور پنجره بررسی کنید.

سوئیچ پنجره را امتحان کنید و ولتاژ اتصال را بررسی کنید. وقتی کلید پنجره به سمت “پایین” فشار داده می شود، اندازه گیری مولتی متر، 12 ولت است، بنابراین می دانیم که در کلید موتور پنجره، برق وجود دارد.

هنگامی که کلید پنجره به سمت “بالا” فشار داده می شود، مولتی متر، 12- ولت را نشان می دهد، زیرا هنگام انتقال کلید پنجره از موقعیت “پایین” به “بالا”، قطبیت تغییر پیدا می کند. موتور پنجره با دستگاه شیشه بالابر به صورت مونتاژ شده وجود دارد. اگر باید قطعات را تعویض کنید، این کار را به مکانیک باتجربه واگذار کنید و قطعات یدکی را به صورت اصل از نمایندگی بخرید.

منبع : https://autoreverone.com/glass-lifting-device/

بالابر شیشه اتومبیل

حرکت شیشه های اتومبیل با استفاده از بالابرها مدت هاست که برای صاحبان خودروهای مدرن شناخته شده است. با این حال، همیشه اینگونه نبوده است. ما در این نوشتار سعی داریم پی ببریم که بالابر شیشه اتومبیل چیست و چگونه با آن کار کنیم تا مشکلی پیش نیاید.

تاریخچه بالابر پنجره اتومبیل

در سال 2022، بالابر پنجره اتومبیل 94 ساله شد. اما اولین بالابر پنجره در سال 1928 بر روی خودروهای تولید شده توسط خودروساز آلمانی Brose نصب شد. دو سال قبل از آن، متخصصان این شرکت حق اختراع یک پنجره دستی را دریافت کرده بودند. بالابر های اتوماتیک پنجره اتومبیل در سال 1940 در آمریکا ظاهر شد. اولین خودرو که شیشه بالابر اتوماتیک را در آن استفاده کردند خودرو Packard 180 بود. در این خودرو از سیستم هیدرولیک برای شیشه بالابر استفاده شد. کار این دستگاه بر اساس استفاده از یک سیستم الکتروهیدرولیک بود و خود دستگاه به طور قابل توجهی بزرگتر از دستگاه مدرن امروزی بود. علاوه بر این، شرکت فورد نیز شروع به استفاده از بالابرهای شیشه برقی در خودروهای خود کرد. ماشین‌های لینکلن، سدان‌ها و لیموزین‌ها و همچنین مدل‌های کادیلاک از سال 1941 شروع به تجهیز به سیستم بالابر پنجره اتومبیل کردند. هنگامی که کانورتیبل (خودروهای با سقف جمع‌شونده) طراحی شدند، این سؤال در مورد عملکرد همزمان بالابرهای پنجره و سیستم‌های تاشو سقف مطرح شد. برای حل این موضوع گزینه ای با استفاده از درایو خلاء پیشنهاد شد که بعداً با پمپ هیدرولیک تکمیل شد.

سرانجام در سال 1956 یک سیستم بالابر پنجره با کارکرد الکتریکی معرفی شد که در نتیجه کار مشترک شرکت Brose و Ford Motor بر روی Continental Mark II نصب شد. بنابراین، بالابرهای دستی به تدریج با یک درایو الکتریکی جایگزین شدند که امروزه غالب هستند و تقریباً همه خودروها به بالابر های پنجره مجهز هستند.

نحوه کار و انواع بالابرهای پنجره برقی

بالابرهای پنجره وسیله ای است که امکان چرخاندن شیشه های کناری خودرو را به سمت بالا و پایین می دهد. انواع مختلفی از این مکانیسم ها وجود دارد. آنها هم در طراحی و هم در عملکرد متفاوت هستند. بنابراین لازم است که ابتدا با مکانیزم بالابر پنجره با جزئیات بیشتری آشنا شویم.

بسته به نوع درایو، همانطور که در بالا ذکر شد، بالابرهای دستی و برقی شیشه وجود دارد. موارد دستی با کمک یک دسته مخصوص بر روی کارت درب اتومبیل کار می کنند که با تلاش یک دست، پنجره در جهت درست حرکت می کند. اما در مورد دیگر یک موتور الکتریکی جایگزین تلاش دست ما در بالابرهای الکتریکی می شود. به اینصورت که برای بالا و پایین کردن پنجره، کافیست دکمه مربوطه را فشار دهید. علاوه بر این، برق خودرو همه کارها را به تنهایی انجام می دهد. معمولاً چند دکمه در نزدیکی دستگیره در قرار دارد. بسته به پیکربندی یک اتومبیل، دو یا چهار بالابر پنجره در آن وجود دارد.

چرخ دنده محرک (یا موتور دنده ای) در عملکرد خود بعنوان یک موتور الکتریکی چرخ دنده های دندانه دار و حلزونی را که به صورت یک واحد ساخته می شوند ترکیب می کند. این مکانیسم برای ایجاد نیرویی که پنجره را بالا و پایین می کند ضروری است. به دلیل استفاده از چرخ دنده، پنجره نمی تواند به طور تصادفی باز شود.

درواقع چرخ دنده حلزونی به گونه ای طراحی شده است که انتقال چرخش فقط در یک جهت باشد و اگر تلاشی برای چرخش در جهت مخالف وجود داشته باشد، انتقال مسدود می شود.

با استفاده از مکانیزم بالابرها، پنجره اتومبیل مستقیماً بالا و پایین می رود. طراحی مکانیسم این بالابرها می تواند بسیار متفاوت باشد. از این رو درجه بندی بالابر های پنجره وجود دارد. آنها می توانند قفسه و پینیون، کابل و اهرم باشند. مکانیزم بالابرهای کابلی و اهرمی بیشترین محبوبیت را در بین تولید کنندگان دارند.

بالابرهای کابلی پنجره اتومبیل یک عنصر منعطف (زنجیری، کابل، تسمه دندانه دار) است که در داخل اتومبیل در بین چندین غلتک کشیده می شود. عنصر منعطف توسط یک ضربه که از درام محرک می آید تغذیه می شود. هنگامی که درام می چرخد، یک شاخه از قطعه انعطاف پذیر و شاخه دوم باد می کند. خود عنصر شروع به حرکت تدریجی می کند. عنصر انعطاف پذیر با یک صفحه به پنجره متصل می شود. مزیت اصلی که بالابر کابلی را متمایز می کند، قابلیت نگهداری بالای آن است.

مکانیزم بالابر تک اهرمی

بالابرها همچنین می توانند یک یا دو اهرم داشته باشند. مکانیزم بالابر پنجره تک اهرمی در طراحی خود دارای اهرم، دنده دندانه دار و صفحات می باشد. صفحات با پیچ و مهره به پنجره بسته می شوند و آن را در جهت درست حرکت می دهند. در انتهای اهرم یک پنجره وجود دارد که وسیله ای است که صفحه را در امتداد قفسه با پنجره حرکت می دهد. معمولاً یک غلتک پلاستیکی با مقدار کمی روان کننده است. اصل کار چنین مکانیزم بالابر پنجره جلو بسیار ساده است. هنگامی که راننده دکمه را فشار می دهد یا دستگیره را می چرخاند، دنده دندانه دار فعال می شود. در طول قفسه بالا و پایین حرکت می کند. و از آنجایی که پنجره به صفحه متصل است، به دلیل رانر نیز در یک جهت مشخص حرکت می کند. اگر مکانیزم بالابر برقی شیشه باشد، این فرآیند توسط یک موتور الکتریکی کنترل می شود. این وسیله ای است که دنده را در جهتی که توسط دکمه مشخص می شود حرکت می دهد. در اینجا هیچ کابلی وجود ندارد و فقط با استفاده از سیم فرآیند صورت میگیرد.

مکانیزم بالابر دو اهرمی

اعتقاد بر این است که مکانیسم تک اهرمی کمتر قابل اعتماد است (چرخش بیشتر اتفاق می افتد)، سریعتر از کار می افتد و روند پایین آوردن پنجره کندتر است. مکانیزم بالابر پنجره دو اهرمی بر این اساس نه یک، بلکه یک جفت اهرم و همچنین صفحات کلاسیک و چرخ دنده های دندانه دار دارد. یک کابل یا موتور معکوس به عنوان عنصر محرک استفاده می شود. دونده ها در دو مکان به اهرم دوم متصل می شوند. یکی صفحه را با پنجره حرکت می دهد، دومی فقط روی صفحه داخل در حرکت می کند و چرخ دنده های دندانه دار در سمت چپ و راست چرخ دنده محرک قرار دارند.

مکانیزم بالابر قفسه و پینیون

مکانیزم بالابر قفسه و پینیون شامل یک قفسه دندانه دار ثابت و یک صفحه راهنما است که به پنجره متصل می شود. مکانیسم درایو روی صفحه قرار دارد و چرخ دنده آن با قفسه دندانه دار درگیر است که به دلیل آن پنجره حرکت می کند. پنجره با توجه به راهنماها در یک جهت مشخص حرکت می کند: در داخل قاب درب شیارهایی وجود دارد و ریل های خاصی در بدنه وجود دارد. پنجره های رک و پینیون دوام بیشتری دارند (اگر دنده ها پلاستیکی نباشند)، سرعت بیشتری نسبت به کابلی دارند و در عین حال صدای کمتری تولید می کنند.

سیستم کنترل بالابر برقی پنجره

کنترل بالابرهای برقی شیشه اتومبیل می تواند مستقیم یا الکترونیکی باشد. با کنترل مستقیم، رگولاتور پنجره توسط یک کلید سه حالته متصل به مدار منبع تغذیه موتور الکتریکی کنترل می شود. هنگامی که کلید به موقعیت اول حرکت می کند، موتور در یک جهت می چرخد و زمانی که سوئیچ در موقعیت دوم قرار می گیرد، قطبیت موتور تغییر می کند، یعنی جهت چرخش رانر تغییر می کند. از آنجایی که چنین تنظیم کننده پنجره کاملاً مضر است، در مقدار نسبتاً محدودی استفاده می شود.

تنظیم کننده پنجره کنترل الکترونیکی طراحی پیچیده تری دارد که شامل دستگاه های ورودی، محرک و واحد کنترل الکترونیکی است. دستگاه های ورودی سوئیچ حالت و سنسور موقعیت پنجره هستند. طراحی واحد کنترل الکترونیکی شامل کلیدهای سه حالته است. در سمت راننده، یک بلوک سوئیچ در درب وجود دارد که از طریق آن می توان رگولاتور پنجره را روی هر یک از درها کار کرد. در همان مکان، ممکن است کلید اینترلاک بالابر پنجره درب وجود داشته باشد. می‌توان دستگاه‌های هال را به‌عنوان حسگرهای موقعیت پنجره وجود داشت. آنها بر روی یک چرخ کرم نصب شده اند. هنگامی که چرخ کرم می چرخد، شار مغناطیسی تغییر می کند و این تغییر توسط سنسورها به پالس های ولتاژی تبدیل می شود که از سنسور خارج می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *