مقاله

دلایل خرابی لنت ترمز

دلایل خرابی لنت ترمز

دلایل خرابی لنت ترمز

سیستم ترمز یکی از مهمترین اجزای ایمنی در هر وسیله نقلیه ای است. وقتی شما در زمان رانندگی پدال ترمز را فشار می دهید، شبکه پیچیده ای از قطعات خودرو وارد عمل می شود.

یک سیستم ترمز معمولی شامل یک جفت لنت ترمز، یک روتور(دیسک) ترمز و یک کالیپر ترمز برای هر چرخ است. لنت ها در کالیپر نصب می شوند و دو طرف روتور ترمز را لمس می کنند. هنگامی که پدال ترمز فشار داده می شود، مایع هیدرولیک در کالیپر، هر لنت ترمز را به سمت روتورهای ترمز فشار می دهد و این باعث اصطکاک، کاهش سرعت و در نهایت توقف خودرو می شود.

وقتی به تعداد دفعات متعددی که این عمل ساده هر روز در زمان رانندگی انجام می‌شود فکر ‌کنید جای تعجبی نمی ماند که این لنت‌ های ترمز در طول زمان دچار سایش و نیازمند تعویض شوند. در این مقاله سعی ما بر این است که شما را با علائم خراب شدن لنت خودرو آشنا کنیم تا هرچه سریعتر نسبت به تعویض یا تعمیر این قطعه اساسی اقدام به عمل آورید.

علل خراب شدن لنت ترمز

لنت ترمز نیز مانند دیگر قطعات خودرو، می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. این ایرادات گاهی از سهل‌انگاری رانندگان و گاهی اوقات نیز، به دلیل عدم نصب صحیح قطعه در جای خود اتفاق می‌افتند. اما مهم ترین این دلایل به شرح زیر اند:

تغییر شکل دیسک

اولین علتی که می‌تواند منجر به خرابی زودهنگام لنت ترمز شود، همین تغییر فرم دادن دیسک به علت داغ شدن دیسک ترمز است. دیسک با کار زیاد و رانندگی در شرایط مختلف، شروع به داغ شدن می‌کند و رفته رفته، خاصیت سختی خود را تا حدی از دست می‌دهد.

این یکی از خاصیت های اصلی فلزات است و هر قطعه فلزی که ما در حال حاضر در اطراف خود داریم، به خاطر همین خاصیت به فرم و شکل دلخواه ما در آمده است.

زمانی که دیسک ماشین داغ شده و به اصطلاح، به فرم خمیری متمایل شده، احتمال تاب برداشتنش تا حد زیادی افزایش پیدا می‌کند. در این حالت برخورد هر ماده سردی مانند آب های کف جاده به آن، می‌تواند این تغییر شکل را برای دیسک رقم بزند و در نتیجه، دیسک تاب برمی‌دارد.

طبیعتا هنگامی که دیسک در حالت فیزیکی استاندارد خود نیست، اصطکاک مضر تولید کرده و همین سبب خراب شدن لنت ترمز خواهد شد.

کیفیت پایین لنت ترمز دلیل اصلی خراب شدن لنت ترمز

همانطور که در مقاله انواع لنت ترمز اشاره کردیم، لنت های بسیار متعددی در بازار وجود دارند که هر کدام مطابق با نیاز های متفاوت طراحی شده اند.

اما در میان این همه از تنوع، طبیعتا محصولات بی کیفیتی نیز وجود دارند که استفاده از آن ها نه تنها برای سلامتی مضر است، بلکه باعث آسیب به دیگر قطعات خودرو از جمله خرابی دیسک ترمز شده و هزینه های نگهداری از ماشین را بالا می‌برد.

این لنت ها ویژگی های متعددی دارند. از صدای سوت و … گرفته تا گرد و غبار های بسیار زیاد و سرسام آور، همگی از خصوصیات این لنت های نامرغوب در بازارند. لنتی که برای خودروی خود تهیه می‌کنید، باید با کمترین میزان گرد و غبار همراه باشد و به علاوه، سر و صدای اضافی نیز از خود ایجاد نکند.

همچنین باید از قدرت پایداری خوبی برخوردار باشد و عملکرد خود را در انواع شرایط رانندگی از دست ندهد. طبق آزمایشاتی که بر روی لنت های مختلف بازار صورت گرفته است، لنت ترمز اینتیما ، لنت ترمز ان‌ اچ سی و نیز لنت ترمز فریکسا موفق به دریافت امتیاز خوبی از این ویژگی ها شدند و پایداری خوبی از خود نشان دادند.

مساوی نبودن لنت ترمز

این اتفاق که البته در زمان نصب لنت ترمز می‌افتد، یکی دیگر از علل شایع خرابی لنت ترمز است. به طور کلی خودرو یک سیستم مکانیکی است که در طول زمان باعث یک سری فرسایش ها و نابرابری ها شده.

این فرسایش ها در انواع قطعات ماشین ممکن است اتفاق بیفتد و باعث بروز ناهمواری های متفاوت شوند. یکی از این نابرابری ها که مربوط به لنت ترمز است که در زمان نصب قطعه باید کاملا در نظر گرفته شود.

زمانی که لنت های ترمز نسبت به هم برابر نیستند و در جای دقیق خود نصب نشده اند، به صورت های متفاوت فرسوده می‌شوند و بعد از گذشت مدتی، در حد چند میلی متر با هم اختلاف پیدا می‌کنند. همین اختلاف باعث فرسایش مضاعف لنت ها شده که در نتیجه طول عمر لنت ترمز را کاهش می‌دهد.

علائم خرابی لنت ترمز

  • کم شدن قدرت ترمزگیری

چنان‌چه زمان ترمزگیری و شدت آن برای توقف خودرو زیادتر از حد عادی شود، طبیعتا نشان‌دهنده‌ی وجود مشکل در سیستم ترمز است که یکی از علل آن می‌تواند خرابی لنت ترمز و تمام شدن گوشته‌ی آن باشد. البته گاهی کاهش قدرت ترمز گیری بنا به داغ شدن لنت و شرایط محیطی و آب و هوایی خواهد بود. اگر مدت زمان طولانی است که مسیر سربالایی را می پیمایید، پیشنهاد می کنیم که حتما مدتی را در جاده متوقف شده و اجازه دهید لنت خودروی شما و بعلاوه دیگر بخش های آن به خوبی خنک شوند.

  • سوت کشیدن لنت‌ها

هنگامی‌که پدال ترمز توسط راننده فشرده شود در صورت خرابی لنت ترمز خودرو صدای سوت کشیدن لنت ترمز از اتصال لنت به دیسک، منتشر خواهد شد. در واقع با ساییده شدن لنت و از بین رفته رویه‌ی آن، سطح آن از اصطکاک کافی برخوردار نبوده و بیش از اندازه صیقلی شده و این موضوع دلیل سوت کشیدن آن است.

در برخی از لنت‌ها به‌خاطر جنس بی‌کیفیت، از ابتدا کم و بیش این صدا وجود دارد اما اگر این صدای سوت به مدت طولانی و مداوم ادامه پیدا کرد حتما بایستی‌که لنت ترمز را تعویض کنید. همچنین جهت اطمینان از اینکه آیا لنت‌ها از کار افتاده‌اند یا خیر، چرخ‌ها را باز کنید، چنان‌چه فاصله‌ میان لنت و روتور از 6 میلیمتر بایستی‌که باشد، به این معناست که لنت‌ تزمز فرسوده شده و نیاز به تعویض دارد. گاهی نیز استفاده از لنت‌های تقلبی و بی‌کیفیت می‌تواند موجب این مشکل شود. در نهایت نمی‌توان گفت که همه چیز به معنای خراب‌شدن و پایان عمر لنت است. بخصوص در خودروهایی که توسط برندهای غیرایرانی ساخته شده اند، این موضوع بیشتر ملموس است.

  • انحراف خودرو به هنگام ترمز

کشیده شدن ماشین به یک طرف هنگام ترمزگیری می‌تواند از نشانه‌های خرابی لنت ترمز باشد. البته علت این موضوع تنها خرابی لنت ترمز نیست و دلایل دیگری نیز می‌تواند موجب انحراف خودرو شود که از این موارد می‌توان ایراد در جلوبندی خودرو، تنظیم نبودن باد تایرها و همچنین پایان عمر مفید و ساییدگی لاستیک‌ها را نام برد.

  • صدای خرخر مانند

یکی دیگر از نشانه‌های خرابی لنت ترمز و به پایان رسیدن عمر آن، ایجاد صدای خرخر در هنگام ترمزگیری است. ایجاد این صدا به این علت است که با ساییده شدن قسمت رویه‌ی لنت، قطعه‌ی فلزی بالای لنت، با دیسک ترمز تماس پیدا می‌کند. توجه به این نکته حائز اهمیت است که در چنین مواقعی، در صورت عدم تعویض به‌موقع لنت، روتور نیز دچار آسیب شده و هزینه‌های تعمیر زیادی را در پی خواهد داشت.

در ضمن اصطکاک ایجاد شده میان روتور و فلز روی لنت، باعث بالا رفتن دما و دود کردن در حین ترمز نیز خواهد شد که می‌تواند مخاطره آمیز باشد. به این ترتیب، همواره به صداهای عجیب ناشی از ترمزگیری دقت کنید تا ضمن حفظ ایمنی، جلوی هر گونه هزینه‌های اضافی ناشی از فرسودگی لنت‌های ترمز را بگیرید.

  • روشن شدن چراغ روغن ترمز

روشن شدن چراغ روغن ترمز نشان‌دهنده‌ی کاهش سطح روغن ترمز است البته کاهش ضخامت لنت ترمز و کاهش حجم آن نیز ممکن است موجب روشن شدن چراغ ترمز شود؛ بنابراین این چراغ می‌تواند نشانگر بروز خرابی لنت‌ ترمز نیز باشد. دقت کنید که شما باید چراغ ترمز را در کنار کاهش قدرت توقف خودرو به عنوان یک عامل بدانید. یعنی صرفا روشن شدن چراغ در تمامی شرایط نمی تواند نشان دهنده نقص در عملکرد ایمنی خودروی شما باشد.

  • احساس تغییر دامنه‌ی حرکت پدال ترمز

چنان‌چه احساس می‌کنید جدیدا باید پدال ترمز را به سمت کف ماشین بیشتر پایین ببرید تا ترمز بگیرد یا چنان‌چه که حس می‌کنید پدال در حالت عادی پایین‌تر از موقعیت معمول خود قرار گرفته است؛ به احتمال زیاد لنت‌ها فرسوده شده‌اند.

البته دو عامل دیگر نیز ممکن است موجب این موضوع شوند. اول اینکه ممکن است هوا در لوله‌های ترمز موجود باشد و مورد دوم اینکه، روغن ترمز نشت کرده است.

  • لرزش غیر عادی پدال ترمز

در مورد خرابی لنت ترمز و علائم تشخیص آن خوب است بدانید چنان‌چه خودروی شما مجهز به سیستم ترمز  ABS باشد، در ترمزهای آنی و شدید، شاهد لرزش قابل توجه پدال ترمز خواهید بود. این امر به‌خاطر فرآیند سیستم ترمزهای ABS بوده و امری طبیعی است زیرا نحوه‌ی عملکرد این سیستم با اتصال و جداسازی پی‌درپی لنت، مانع لیز خوردن و قفل شدن چرخ‌ها می‌گردد اما در صورتی که در هنگام ترمز آرام و عادی نیز این لرزش را مشاهده کردید، مشکل از سیستم ترمز شما است و باید به تعمیرگاه معتبر مراجعه کرد.

این مشکل عمدتا به‌خاطر خمیدگی یا تاب‌برداشتن روتورهای ترمز ایجاد می‌گردد. روتور همان قطعه‌ی فلزی است که لنت‌های ترمز با تماس و چسبیدن به آن، موجب کاهش سرعت خودرو و ادامه توقف آن می‌شوند. اما زمانی‌که روتور تاب دارد و سطح آن تا حدودی خمیدگی دارد، لنت‌ها قادر نیستند که با آن چفت شوند در نتیجه موجب احساس لرزش در پدال ترمز می‌گردد.

  • قفل کردن ناگهانی ترمز

یکی دیگر از مشکلاتی که در مبحث خرابی لنت ترمز با آن مواجه خواهید شد، قفل کردن ترمز در سرعت های بالا است. این مشکل البته عوامل دیگری نیز دارد، اما به طور کلی و به سبب خرابی لنت ترمز، معمولا بیشتر پدید می آید. البته چراغ ترمز نیز معمولا روشن می شود که در این صورت شما را از عملکرد به همراه نقص ترمز مطلع می سازد. از طرفی قفل کردن ترمز گاهی در شرایطی پیش می آید که شما به تازگی لنت را تعویض نموده اید.

لنت های ترمز تحت لیبل های مختلفی در بازار موجود هستند که بسیاری از آن ها کیفیت مورد نیاز را نداشته و حتی ممکن است پس از یک یا چند روز استفاده سبب قفل شدن ترمز شوند که بسیار هم خطرناک است. بخصوص اگر مدام در ترافیک حرکت می کنید، این قفل کردن ها می تواند موجب بروز خطرات بسیاری بخصوص در برخورد با پشت خودروهای دیگر شود.

  • افزایش حرارت دیسک صفحه

بخصوص در خودروهایی که از ترمزهای دیسکی و رینگ اسپرت استفاده می کنند، این عامل بیشتر دیده می شود. برای رفع این مشکل، باز هم پیشنهاد می کنیم که بلافاصله خودرو را متوقف نموده و بدنه لنت را بررسی کنید. بهتر است بودن این که ریسک کنید، خودرو را خیلی سریع به تعمیرگاه ارجاع داده و نسبت به رفع مشکل خرابی لنت ترمز اقدام کنید. از طرفی همان طور که اشاره کردیم، صرفا پایان دوره استفاده از ترمز خودروی شما، نمی تواند مزید بر علت شود. برندهای نامعتبر هیچ تضمینی به شما نمی دهند که آیا محصولشان به درستی (حتی برای یک هفته) کار می کند یا خیر.

ترمزهای ارگانیک می توانند بهترین انتخاب برای شما باشند. بخصوص این که عملکرد فوق العاده ای در شرایط مختلف آب و هوایی دارند.

  • نیاز به فشار زیاد به پدال

منطقاً انتظار می‌رود که با کمی فشار دادن پدال ترمز، خودروی شما متوقف شود. اگر صندلی شما در حالت قبلی است، اما برای توقف کامل خودرو لازم است که بیشتر پای خود را روی ترمز فشار دهید، این موضوع می‌تواند نشانه خرابی لنت ترمز باشد.

 

چگونه از خراب شدن لنت ترمز جلوگیری کنیم

آسان‌ترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که روش رانندگی خود را بهبود ببخشید. چند تغییر کوچک در سبک رانندگی، نه‌تنها شما را به یک راننده‌ی ایمن‌تر تبدیل می‌کند بلکه باعث می‌شود لنت ترمز شما نیز دوام بیشتری داشته باشد. بدین شکل از هزینه‌کردن پی‌درپی نیز در امان خواهید بود.

چند راهکار برای بهتر نگه‌داشتن لنت ترمز:

1- همیشه برای جلوگیری از ترمزهای سنگین و ناخواسته، با جریان مسیر خودروها حرکت کنید

۲- فاصله مناسب با خودروی جلویی را حفظ کنید تا در مواقع لزوم به‌راحتی متوقف شوید

۳- بار اضافی در اتومبیل جابجا نکنید، وزن زیاد خودرو موجب خراب شدن لنت ترمز می‌گردد.

۴- در ترافیک، سرعت کمتری داشته باشید تا مجبور به  ترمز سنگین و سریع نشوید

۵- هنگام شستشوی ماشین، با تمیزکردن دیسک چرخ از لنت ترمز خود مراقبت کنید. با ترمزکردن، گردوغبار روی دیسک‌ها جمع می‌شود و هنگام ترمزگیری، اصطکاک اضافی به لنت‌های شما تحمیل می‌کند. تمیزکردن دیسک آن‌ها را صاف نگه می‌دارد و منجر می‌شود که ترمزها ساییدگی اضافی نداشته باشند.

لنت ترمز از کجا تهیه کنیم؟

در سایت دیجی رفان انواع لنت های ترمز جهت ارسال به سراسر کشور آماده فروش به مشتریان محترم می باشد. شما نیز هم اکنون می توانید از طریق لینک لنت ترمز خودروی 405 را دریافت کنید و هم چنین، لنت ترمز انواع دیگری از خودروها نیز در همین سایت آماده عرضه می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *