مقاله

مپ سنسور چیست؟

مپ سنسور چیست؟

مپ سنسور چیست؟

مپ سنسور(MAP)  یا سنسور فشار مطلق منیفولد یکی از سنسورهایی است که در سیستم کنترل الکترونیکی موتور مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سنسور به طور مستقیم به ECU  متصل می‌شود و میزان هوای مکش شده را به کامپیوتر خودرو گزارش دهد. این قطعه که در مجرای ورودی هوا به موتور خودرو نصب می‌شود با یک شلنگ به دریچه ورودی هوا در منیفولد متصل می‌شود.

کامپیوتر خودرو با استفاده از اطلاعات دریافتی از مپ سنسور، دریچه هوا را کنترل می‌کند. اگر این سنسور وظیفه خود را به درستی انجام ندهد، خودرو از کار می‌افتد زیرا کامپیوتر خودرو قادر به اندازه‌گیری فشار وارد شده به داخل موتور نیست.

مکان قرارگیری مپ سنسور

در خودروهای مختلف مپ سنسور (MAP)  در نواحی مختلفی زیر کاپوت قرار دارد. سنسور مپ ماشین معمولا درست قبل از منیفولد ورودی ماشین قرار دارد. همچنین می‌تواند روی بدنه منیفولد ورودی یا دریچه گاز قرار گیرد. گاهی اوقات مپ سنسور در خارج از منیفولد ورودی نزدیک فایروال قرار می‌گیرد یا به درب شیر برقی موتور نردیک است و از طریق یک شیلنگ به منیفولد ورودی متصل می‌شود.

مپ سنسور چه وظیفه ای دارد؟

مپ سنسور فشار هوای وارد شده به دریچه ورودی را برای هر لحظه محاسبه و برای ECU ارسال می‌کند. ECU اطلاعات دریافتی از مپ سنسور را با آیتم‌هایی چون شرایط جاده، آب و هوا، سرعت حرکت و مواردی مانند اینها هماهنگ می‌کند و بر اساس آنها به مدیریت دریچه ورود هوا می‌پردازد. یکی از دلایلی که وقتی پدال گاز را می‌فشارید هوای بیشتری وارد موتور خودرو می‌شود همین سنسور فشار منیفولد هوا و اطلاعات ارسالی از سوی آن به کامپیوتر خودروست. البته دقت کنید که عملکرد این قطعه در خودروهای مجهز به توربوشارژر و سوپرشارژر پیچیدگی‌های بیشتری دارد. زیرا هنگامی که توربو در حال ایجاد بوست است ممکن است فشار داخل منیفولد مثبت باشد اما مپ سنسور اهمیتی به آن نمی‌دهد زیرا تنها قدر مطلق فشار را اندازه می‌گیرد.

علایم خرابی سنسور مپ

  • کاهش شتاب و کشش خودرو
  • افزایش مصرف سوخت
  • کاهش راندمان خودرو
  • ریپ زدن خودرو
  • افزایش آلایندگی های خروجی موتور
  • سخت روشن شدن خودرو روشن شدن چراغ چک
  • نوسان دورموتور

مپ سنسور چیست؟

هر چیزی که توانایی سنجش تغییرات فشار توسط مپ سنسور را مختل کند در نسبت سوخت و هوا و تایمینگ جرقه تاثیر می گذارد. مشکلاتی از قبیل نشتی خلاء در منیوفلد هوا، مشکل در سیم کشی سنسور یا خرابی شیلنگ خلاء متصل به منیفولد از جمله موارد قابل ذکر هستند. در صورت خرابی سنسور فشار هوای منیفولد، مصرف سوخت و تایمینگ جرقه تغییر کرده و خودرو دچار لرزش می‌شود و حتی در بعضی از خودروها (خودروهایی که سنسور فشار هوا به‌طور مستق قرارگرفته) با خرابی سنسور فشار هوا، خودرو خاموش شده و روشن نمی‌شود.

از جمله علائم خرابی سنسور مپ عبارتند از ریپ زدن، لرزش در حالت آیدل، غنی بودن سوخت (بنزین بیش از حد نرمال) که باعث دوده گرفتن سر شمع ها می شود، ناک زدن به خاطر آوانس بیش از حد جرقه یا فقیر بودن سوخت (هوا بیش از حد نرمال) و کاهش قدرت یا افزایش مصرف سوخت به خاطر ریتارد جرقه و غنی بودن بیش از حد سوخت.

زمان تعویض مپ سنسور

زمان دقیق تعویض مپ سنسور در دفترچه راهنمای خودرو ذکر شده است. به طور دقیق بعد از هر ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار کیلومتر، سنسور مپ باید تعویض شود که این زمان می‌تواند به دلایلی که گفته شد زودتر از موعد مقرر باشد.

راه‌های تست مپ سنسور

  • دستگاه دیاگ
  • تست ولتاژی

به یاد داشته باشید که هنگام تعویض مپ سنسور سراغ سنسورهای ارزان بازار نروید و سنسور استانداردی را انتخاب کنید. همچنین بهتر است بدانید که یک مپ سنسور معیوب آسیب‌های بسیاری به خودرو وارد می‌کند و پس از مشاهده علایم خرابی، این سنسور مهم باید تعویض شود. برای تهیه سنسور مپ مناسب خودروی خود می توانید از طریق بخش محصولات سایت دیجی رفان اقدام کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *