دلایل خرابی شمع های خودرو و علائم آن
خرابی شمع خودرو و همه نکاتی که باید درباره شمع خودرو بدانید
ما در این مقاله قصد داریم به بررسی مهمترین نکات استفاده از شمع خودرو بپردازیم. به زبان عامیانه میتوان شمع خودرو را قطعه ایی دانست که عامل حرکت اتومبیل است. شمع خودرو برای اتومبیل مانند بنزین برای ماشین است و به همان اندازه که بنزین اهمیت دارد و نبود آن باعث میشود اتومبیل حرکت نکند، نبود شمع هم باعث میشود موتور اتومبیل روشن نشود. در ادامه نکاتی را درباره شمع خودرو که شاید نمیدانستید برای شما عزیزان شرح خواهیم داد.
آیا نبود شمع خودرو تاثیری بر روی عملکرد خودرو دارد؟
شاید از خود پرسیده باشید که این قطعه کوچک چه تاثیری بر روی عملکرد خودرو دارد و در پاسخ این سوال شما باید گفت، شمع خودرو یکی از قطعات مهم اتومبیل میباشد که نقش مهمی در به حرکت در آوردن آن دارد. معمولا اتومبیل برای اینکه روشن شود باید در آن جرقه ایی ایجاد شود که موتور آن بتواند شروع به کار کند و صد البته اگر این جرقه که نقش مهمی در روشن شدن اتومبیل دارد ضعیف باشد موتور اتومبیل با تاخیر روشن میشود و یا کلا روشن نمیشود که در اینصورت باید شمع اتومبیل را تعویض کنیم، در ادامه مقاله شما را با این قطعه مهم و کاربردی بیشتر آشنا میکنیم.
علائم خرابی شمع خودرو
نکته مهم درباره شمع خودرو این است که از شمع های استاندارد مورد تایید خودروساز خود استفاده کنید. استفاده از شمع های تقلبی موجود در بازار می تواند باعث آسیب به موتور و قطعات الکتریکی مانند کوئل و قطعات الکترونیکی مانند یونیت(کامپیوتر) موتور شود.
۱.احتراق ناقص موتور
هر زمانی که مشکلی در احتراق مخلوط سوخت و هوا در درون سیلندر رخ دهد، احتراق ناقص ایجاد می شود. این مشکل می تواند زمانی که مخلوط هوا و سوخت در زمان مناسب محترق نشود، روی دهد.
در حالتی که احتراق سوخت در پیشرانه به خوبی صورت نگیرد، سوخت محترق نشده موجب انتشار آلودگی های بیشتر از اگزوز می شود که به محیط زیست به شدت آسیب می رساند. بنابراین عدم ایجاد جرقه صحیح توسط شمع ها می تواند یکی از دلایل احتراق ناقص پیشرانه باشد. در صورتی که این مشکل برطرف نشود پیشرانه می تواند دچار آسیب های جدی شود.
۲.لرزش و ایجاد سر و صدا در حالت درجا
در صورتی که شمع خودرو عملکرد خود را به خوبی انجام ندهد می تواند منجر به ایجاد سر و صدای بلند و گاهی اوقات لرزش خودرو در زمان کار کردن درجای آن شود. این اتفاق به این دلیل رخ می دهد که سوخت سوزانده نشده ناشی از عدم احتراق صحیح شمع حسگر اکسیژن خودرو را به اشتباه می اندازد.
این امر باعث می شود که میزان سوخت داخل سیلندرها کم شده و در نتیجه نسبت ترکیب سوخت و هوا در داخل سیلندر به هم بخورد. عدم تناسب این عدد منجر به ایجاد سر و صدا در زمان کارکرد درجا و همچنین عدم احتراق صحیح شود.
در زمانی که خودروی شما در حالت درجا سر و صدا و لرزش دارد ممکن است متوجه شوید که دور موتور نیز نوسان دارد. این نوسان از روی نمایشگر داشبورد و یا گوش دادن به صدای پیشرانه کامل قابل شاسایی است. این صدا در دور موتور بالاتر بیشتر و در دور موتورهای پایین تر کمتر می شود.
۳.شتاب گیری سخت یا کند
عدم پاسخ صحیح از سوی پیشرانه در زمان فشردن پدال گاز مخصوصا در زمان شتاب گیری خودرو قابل توجه است. همچنین تاخیر پیشرانه در زمان شتاب گیری موضوعی است که به دلیل عدم احتراق درست در پیشرانه رخ می دهد.
عدم عملکرد صحیح شمع خودرو در جرقه زنی می تواند عامل مهم و اثرگذاری در شتاب گیری خودرو باشد. کیفیت و قدرت جرقه های ایجاد شده توسط شمع در صورتی که فاقد استاندارد های لازم باشند منجر به پاسخ نامناسب پیشرانه در زمان شتاب گیری و گاز خوردن خودرو خواهد شد.
۴.افزایش مصرف سوخت خودرو
ترکیب سوخت و هوا با میزان بالای سوخت و یا عدم احتراق صحیح هر کدام از سیلندرهای خودرو، باعث کاهش راندمان پیشرانه و اتلاف سوخت می شود. خودرو برای اینکه عملکردی در سطح خواسته راننده از خود نشان دهد مجبور است سوخت بیشتری مصرف کند و این در حالی است که به دلیل عدم عملکرد صحیح شمع خودرو بخشی از این سوخت بدون سوزانده شدن، از خودرو خارج می شود یا در قسمتی از خودرو دچار احتراق می شود که نیرویی تولید نمی کند.
نظارت بر میزان مصرف سوخت خودرو همواره ایده خوبی است. مشکلات زیادی می تواند منجر به افزایش مصرف سوخت خودرو شوند اما افزایش ناگهانی مصرف سوخت می تواند به دلیل کثیف شدن یا خرابی شمع رخ دهد.
۵.خودرو به سختی روشن می شود
وجود ایراد و نقصان در شمع خودرو باعث می شود که پیشرانه خاموش شود یا به سختی روشن شود. غلبه بر اینرسی سکون در زمان توقف خودرو نیازمند انرژی زیادی است به همین دلیل است که در زمان روشن شدن به میزان بیشتری انرژی مصرف می کند.
۶.روشن شدن چراغ چک
خرابی شمع ها و وجود احتراق ناقص موجب می شود تا بنزینی که مشتعل نشده است در کاتالیزور انباشته شده و در زماینکه شرایط مساعد شود، در کاتالیزو مشتعل شده و نهایتا موجب شود تا سرامیک های ظریفی که در کاتالیزور وجود دارد، آسیب دیده و فرم خود را از دست دهند و دچار گرفتگی شوند، آسیب دیدن کاتالیزور موجب می شود تا کاتالیزور نتواند به درستی وظیفه خود را انجام دهد و میزان گازهای آلاینده که از اگزوز خودرو خارج می شوند، افزایش یابد و محیط زیست را آلوده کنند، گرفتگی کاتالیست پیامدهای دیگری را نیز به دنبال دارد که می توان به روشن شدن چراغ چک و کاهش توان و قدرت موتور اشاره نمود، یکی از بارزترین نشانه های خرابی کاتالیست، انتشار بوی نامطبوع از اگزوز خودرو می باشد، گرفتگی کاتالیست همچنین باعث می شود تا سرعت خودرو از حدی مثلا ۱۱۰ کیلومتر بر ساعت بالاتر نرود.
چرا باید شمع خودرو را عوض کنیم؟
– به منظور کاهش مصرف سوخت و افزایش بازدهی موتور خودرو
– از ایجاد مشکل برای فیلتر کاتالیست و مسدود شدن آن جلوگیری خواهد شد
– ممانعت از ایجاد لرزش و خراب شدن سایر اجزای موتور در بلند مدت
– با تعویض به موقع شمع خودرو به این دلیل که از رسوب بنزین سوخته نشده و کثیف شدن سوپاپها جلوگیری می شود.
چگونه شمع خودرو را تعویض کنیم؟
۱- شمع و وایر ها را در خودروی خود پیدا کنید. وایرها معمولا در قسمت بالای موتور قرار داشته و از یک طرف به شمع و از طرف دیگر به کوئل خودرو متصل هستند.
۲- قبل از درآوردن شمع و وایر نحوه قرار گرفتن آن ها را بخاطر بسپارید. درصورتیکه اشتباه جاگذاری شوند ممکن است خودرو روشن نشود یا اگر روشن شود به درستی کار نخواهد کرد.
۳- بعد از درآوردن وایرها، شمع ها را از قسمت داخل موتور باز کنید. این کار را باید توسط آچار شمع انجام دهید.
۴- در آخر وایرهای جدید را همانطور که وایرهای قبلی را باز کرده بودید جایگذاری کنید.